Každý má rád tu svoji...

Každé ráno provoní kuchyň, navodí pocit pohody a klidu. Někdo ji pije, protože ho zaručeně probere, jiný ji pije jen tak ze zvyku. Všechny nás ale spojuje jedno – zbožňujeme tu chuť a vůni, která nás dokáže katapultovat do nadpozemských výšin.

Ano, hádáte správně – je řeč o kávě! Tu chvíli, kdy si kávu vychutnáváme, si nepřejeme být nikým rušeni. A stejně jako je každý z nás jedinečný a preferuje něco jiného, tak existují i různé druhy kávy připravené uspokojit chuťové pohárky každého kávychtivého tvora na této planetě. Koho zajímá, odkud se vzalo označení „káva“, tak se všeobecně ví, že dostala své jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea.

Tento rod patří k čeledi mořenovitých, Rubiaceae, která zahrnuje víc než 500 rodů a 6000 druhů. Mnohé z nich jsou tropické stromy a keře. Uvnitř rostlinného rodu Coffea se vyskytuje nejméně 25 hlavních druhů, které všechny pocházejí z tropické Afriky a některých ostrovů v Indickém oceánu. Všechny druhy Coffea jsou dřeviny, od malých keřů až po více než 10 metrů vysoké stromy. Ze dvou nejznámějších odrůd druhu Coffea arabica – Typica a Bourbon – se vyvinulo mnoho jiných odrůd.

Kávovník arabica je honosný, velký keř s tmavozelenými, oválnými listy a vejcovitými plody. Kávovník robusta je v zásadě identický s nejvíce pěstovaným druhem Coffea canephora. Může jít o keř nebo 10 metrů vysoký strom. Plody má kulaté a oválná semena jsou poněkud menší než zrnka arabicy. Kávovník robusta se pěstuje v západní a střední Africe, v celé jižní Asii a místy také v Brazílii.

Závěrem je nutné říci, že káva arabica představuje v současné době přibližně 70 procent světové sklizně, ale podíl robusty rychle stoupá, což z větší části způsobují vyšší výnosy těchto kávovníků. Svoji roli hraje také skutečnost, že stromy arabicy jsou náchylnější k chorobám než odolné stromy robusty.

Je libo arabicu nebo robustu?

Aby bylo všechno zdravé (souhlas s cookies)

Pro co nejlepší zážítek z nakupování. Aby fungovalo správně vyhledávání, aby jsme si pamatovali, co máte v košíku, aby jste jednoduše zjistili stav vaší objednávky, aby jsme vás neobtěžovali nevhodnou reklamou a aby jste se nemuseli vždy přihlašovat. Proto od Vás potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookie - malých souborů, které se dočasně ukládání ve vašem prohlížeči. Děkujeme, že nám ho dáte a pomůžete nám obchod zlepšovat. Budeme se k vaším datům chovat citlivě a slušně.